Bagage apart naar het vliegveld laten sturen

Eén van de ergernissen tijdens vakanties is het gesjouw met de bagage. Maar met je rolkoffer over klinkerweggetjes stuiteren of je een bochel zeulen aan die backpack is niet langer noodzakelijk dankzij een handige service: jouw bagage apart naar het vliegveld laten brengen, of zelfs helemaal naar je vakantieadres (en weer terug).

Wat begon als een service voor golfers, surfers, duikers en muzikanten, die met zware of onhandig grote items reizen, bleek ook aan te slaan bij mensen die internationaal verhuizen, studenten die gaan stagelopen en de ‘gewone vakantieganger’. Met de toenemende concurrentie tussen deze vervoerders, hoef je het om de prijs niet te laten. Even de voordelen op een rijtje:

  • Gezondheid: je ontziet je nek, schouders en rug omdat je niet meer hoeft te zeulen met zware bagage.
  • Gemoedsrust: je hoeft je geen zorgen te maken dat je dingen in de trein of bus laat liggen.
  • Comfortabel: je komt niet langer met gekreukte kleren en bezweet op het vliegveld aan.
  • Onbezorgd: vooral als het om een vakantie gaat, is het prettig dat je de reis zonder stress kunt beginnen.
  • Tijdsbesparing: wanneer je ervoor kiest je bagage tot op je vakantieadres te laten brengen, ben je op het vliegveld minder tijd kwijt. Je hoeft immers geen koffers meer af te geven of van de bagageband te halen.
  • Voordelig: voor bepaalde bestemmingen is de prijs van bagagevervoer vergelijkbaar met die van het inchecken van ruimbagege.

Bagage naar het vliegveld laten vervoeren

Eén van de aanbieders van bagagevervoer naar het vliegveld is PostNL. Hun bagageservice kost momenteel € 17,50 voor het eerste stuk bagage en € 7,50 voor elk extra item (tot 23 kilo per stuk). Deze prijzen gelden voor een enkele reis – dus van jouw huis naar Schiphol. Wil je de bagage bij terugkomst ook weer naar huis laten vervoeren, dan betaal je opnieuw deze tarieven.

PostNL vermeldt er wel in rode letters bij: “Helaas is op dit moment de service alleen beschikbaar op vliegveld Schiphol. We zijn druk bezig om ook jouw vliegveld aan te sluiten.”

Bij je reservering kies je of je jouw bagage 1, 2 of 3 dagen van tevoren op wilt laten halen. Ook kun je aangeven welk tijdstip je daarvoor het meest schikt. Je geeft ook je vluchtgegevens door, zodat je koffers op tijd klaarstaan. PostNL vervoert je bagage naar het bagagedepot van Schiphol, waar je het 24 uur per dag kunt ophalen.

Bagage naar je vakantiebestemming laten vervoeren

Er zijn ook vervoerders die je koffers helemaal tot aan je vakantieadres brengen. Travel Light is een aanbieder die bagage met wegtransport binnen Europa vervoert. Vooral wanneer je meerdere stukken zware bagage laat vervoeren, is de prijs vergelijkbaar met –of ietsje duurder dan– het inchecken bij een budgetmaatschappij.

Bijvoorbeeld: 4 koffers met Travel Light retour naar Londen laten verzenden kost € 208 (enkele reis) of € 236 (retour). Bij Ryanair betaal je daar in totaal € 68 / € 192 voor (enkele reis/retour) en bij Easyjet € 68 / € 189 (enkele reis/retour).

Worldwide Baggage Services is er voor wereldwijd vracht- en bagagevervoer. Eén stuk bagage naar een verre bestemming laten sturen is vaak het goedkoopst met het vliegtuig. Je moet die bagage dan wel op het vliegtuig ophalen. Een koffer van 20 kilo naar Sydney laten versturen kost op die manier € 160 (enkele reis), en een fiets naar Kaapstad laten vliegen kost € 272 (enkele reis).

Een andere wereldwijde koffervervoerder is Send My Bag. Bij de genoemde bestemmingen pakte deze wel steeds duurder uit voor dezelfde soorten bagage.

Douane, vertraging, afleveradres en meer

De bagagevervoerders die jouw koffer tot aan je eindbestemming brengen, willen wel zekerheid hebben dat hij wordt aangenomen door iemand ter plekke. Zo wil Travel Light dat jouw accommodatie een receptie heeft en ervan op de hoogte is dat jouw bagage daarheen wordt gestuurd. Send My Bag kan je bagage naar iedere locatie sturen die een postadres heeft. Bij appartementencomplexen of gated communities moet er dan wel een conciërge zijn.

Wanneer je bagage naar een bestemming buiten de EU laat vervoeren, krijg je met douanedocumenten te maken. De vervoerders kunnen je hierbij helpen, of je kunt zelf met je koffers door de douane na aankomst (met Worldwide Baggage Services). De afhandelaar op je bestemming bewaart de bagage dan voor je.

De verwachte tijdsduur van het transport is bij iedere aanbieder gebaseerd op het probleemloos door de douane komen. Je kunt daar zelf een handje bij helpen, zo geeft Send My Bag aan: “Wanneer je bijvoorbeeld tien dozen naar een bedrijfsadres in Australië stuurt, kan de Australische douane meer informatie vereisen dan wanneer je een koffer naar een woonadres stuurt.” En ook: “Als je bagage naar een hotel stuurt, zet dan c/o in het adres (care of) zodat de douane ziet dat het om persoonlijke items gaat en niet om een commerciële zending voor het hotel.”

Mocht er dan toch nog vertraging optreden vanwege douanecontrole, dan stellen de bagagevervoerders zich naar niet verantwoordelijk voor. Bij het maken van je reservering onderteken je daartoe de algemene voorwaarden.

Alternatieven voor bagagevervoer

Slepen met bagage is natuurlijk vooral vervelend wanneer je met het openbaar vervoer reist. Een familie met een peuter reist vaak met een kinderwagen, en probeer die maar eens zonder frustraties over de trappen en door de smalle deurtjes van een stampvolle NS-dubbeldekker te bewegen. Daarna moet je nog een plekje zien te vinden voor de hand- en ruimbagage en het is duidelijk waarom de bagagevervoerders aan populariteit winnen.

Een alternatief is het met een (gedeelde) taxi naar het vliegveld reizen. Qua prijs kan dit vergelijkbaar zijn met het los vervoeren van je bagage – uiteraard afhankelijk van waar je woont, van welke luchthaven je reist, en met hoeveel personen je bent. Vergelijk prijzen van jouw woonplaats naar het vliegveld met TaxiTender.

Een ander alternatief is dan tóch maar de auto pakken. Door op het vliegveld te kiezen voor valet parking, kun je met je koffers direct bij de terminal uitstappen, waar de bagagekarretjes klaarstaan. Voor alle vliegvelden in Nederland en de grensstreek hebben wij pagina’s met parkeerinfo (opties, aanbieders en prijzen) gemaakt.

FotoJD Hancock / CC BY 2.0 / aangepast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *