Overstappen op de luchthaven: zó doe je dat

Overstappen op de luchthaven: hoe zit het met de overstaptijd, de douane, security-checks en je bagage?

Overstappen op de luchthaven: hoe zit het met de overstaptijd, de douane, security-checks en je bagage?Heb je een vliegticket geboekt waarbij je moet overstappen, dan vraag je je misschien af hoe dat precies in z’n werk gaat. Hoeveel tijd heb je nodig voor een overstap naar een ander vliegtuig? Moet je door de douane en security? Gaat je bagage door naar je eindbestemming? En wat gebeurt er eigenlijk als je de aansluitende vlucht mist? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

Let op: dit artikel gaat over overstaps tussen vluchten die op hetzelfde ticket zijn geboekt. Wanneer je zelf een overstap creëert door twee losse tickets te boeken heb je geen garanties wanneer je je aansluitende vlucht mist!

Hoeveel tijd nodig voor een overstap?

De hoeveelheid tijd die je nodig hebt voor een overstap (ook wel een layover genoemd) verschilt per vliegveld en luchtvaartmaatschappij. Het hangt ook af van het soort verbinding dat je hebt. Maatschappijen hebben voor elke luchthaven een Minimum Connection Time (MCT) vastgesteld.

Voor een transit van internationaal naar internationaal hanteert American Airlines bijvoorbeeld 120 minuten op New York JFK, British Airways 90 minuten op Londen Heathrow en Lufthansa slechts 45 minuten in Frankfurt.

Minimum Connection Time

Wanneer je een ticket boekt wordt automatisch rekening gehouden met de MCT. Om deze reden kun je dan ook geen ticket boeken met een overstaptijd van 10 minuten. De MCT is echter geen garantie dat je je aansluiting altijd haalt. Voor een meer relaxte overstap kun je in de VS beter uitgaan van 3 uur en op de meeste Europese vliegvelden van anderhalf tot 2 uur. Op veel luchthavens kun je jezelf sowieso wel een paar uur vermaken.

Krappe overstaptijd?

Soms zit alles tegen: je eerste vlucht heeft vertraging, er staat een enorme rij bij de douane en je moet een halve marathon rennen voordat je eindelijk bij de gate bent. Op plekken waar je door de security moet en je bagage opnieuw moet inchecken kun je soms voorrang krijgen als je een krappe verbinding hebt. Spreek hiervoor een medewerker van de luchthaven aan.

Aansluitende vlucht gemist?

Als je buiten je eigen schuld je aansluiting mist, word je door de maatschappij kosteloos op de volgende vlucht gezet (als er plek is, tenminste). Het is ook mogelijk dat jij wel je vlucht haalt, maar je bagage niet (vooral Parijs Charles de Gaulle is hier berucht om). Hoewel het niet het einde van de wereld is als je je aansluitende vlucht mist, kun je erg korte overstaptijden het beste zoveel mogelijk vermijden.

Moet je door de douane?

Zolang je binnen de Schengenzone blijft hoef je vanzelfsprekend niet door de douane. Maar zodra je de EU verlaat moet je in het land waar je vertrekt (bijvoorbeeld in Nederland, of Duitsland als je daar Schengen verlaat) en in het land van aankomst door de douane. Vooral op kleinere vliegvelden binnen de Schengenzone (bijvoorbeeld Helsinki) kun je mede dankzij elektronische paspoortcontrole binnen luttele minuten aan de andere kant staan.

Transitruimte

Zolang je in de transitruimte blijft tijdens een overstap hoef je niet langs de immigratie. Dit geldt bijvoorbeeld voor Dubai, Abu Dhabi en Doha. Om deze reden heb je dan ook geen (transit)visum nodig voor een overstap in Moskou, Istanbul, Cairo of Peking. Als je je boardingpass al hebt kun je meteen door naar de gate van je aansluitende vlucht, anders kun je een instapkaart krijgen bij een transitdesk van de maatschappij waarmee je vliegt.

Reizen via de VS

Belangrijk: als je via de VS reist moet je altijd door de douane, zelfs als je doorreist naar een bestemming in een volgend land. Vergeet dus niet om van tevoren online een ESTA aan te vragen.

Door de douane tijdens je overstap?

 • Overstap in de Schengenzone naar bestemming binnen de Schengenzone (bijvoorbeeld via Madrid naar Tenerife): niet door de douane.
 • Overstap in de Schengenzone naar bestemming buiten de Schengenzone (bijvoorbeeld in Lissabon onderweg naar Rio de Janeiro): wel door de douane.
 • Overstap in een ander land dat niet je eindbestemming is (bijvoorbeeld in Dubai onderweg naar Thailand): je blijft in de transitruimte.
 • Overstap op een vliegveld in het land van je eindbestemming (bijvoorbeeld in  Jakarta onderweg naar Bali): wel door de douane.
 • Overstap in de VS (bijvoorbeeld in Atlanta onderweg naar Mexico): altijd door de douane.

Hoe zit het met de security?

Of je door de security moet tijdens je overstap hangt af van het land waar je bent en de plek waar je naartoe vliegt. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je wél opnieuw door de beveiliging moet. In de Verenigde Staten moet je sowieso altijd door de security tijdens het overstappen van/naar een internationale vlucht.

Houd hier dus rekening mee als je een fles drank koopt in de duty-free shop op je vertrekluchthaven, ook al is deze op het vorige vliegveld verpakt in een gesealde tas. Als je tijdens je transit weer door de security moet, moet je de drank weggooien (of heel snel opdrinken).

Gaat je bagage door naar je eindbestemming?

Als je een overstap hebt, wordt je bagage in de meeste gevallen doorgestuurd naar je eindbestemming, ook als je aansluitende vlucht met een andere maatschappij is (zolang alle vluchten maar op hetzelfde ticket staan). Voor de zekerheid kun je dit altijd nog even vragen bij de check-in. De bestemming van je rugtas of koffer kun je ook terugvinden op het stukje bagagelabel dat je krijgt bij het inchecken.

Wanneer wél je bagage van de band halen?

Als je via de Verenigde Staten vliegt moet je altijd je bagage van de band halen, door de douane en opnieuw inchecken. Ook in andere landen moet je soms je bagage van de band halen, bijvoorbeeld omdat je ook hier door de douane moet of wanneer je verder vliegt met kleine regionale maatschappij die geen bagageovereenkomst heeft met de luchtvaartmaatschappij die de binnenkomende vlucht heeft uitgevoerd.

Met hetzelfde toestel doorreizen

Het komt tegenwoordig wat minder vaak voor dan vroeger, maar het is ook mogelijk dat je vliegtuig een tussenlanding maakt, waarna je met hetzelfde toestel weer doorvliegt. Soms moet je in het vliegtuig blijven. In andere gevallen mag je de transitruimte in. Je bagage blijft in het vliegtuig (neem liever wel je handbagage mee) en je hoeft niet door de douane. Om te controleren of je met hetzelfde toestel doorvliegt kun je checken of beide vluchten hetzelfde nummer hebben.

Tussenlanding in de VS

Uiteraard vormen de Verenigde Staten hier weer een uitzondering. Er zijn echter weinig vluchten die met hetzelfde toestel doorvliegen na een tussenlanding in de VS. Vluchten waarbij dit wel gebeurt zijn die van Air New Zealand van Auckland naar Londen (via Los Angeles) en van Air France en Air Tahiti Nui van Papeete naar Parijs (eveneens via Los Angeles). Vergeet bij deze vluchten dus geen ESTA aan te vragen.

Een extra lange tussenstop maken

Soms kom je ook tickets tegen met hele lange overstaps. Afhankelijk van de luchthaven waar je bent en de hoeveelheid tijd die je hebt kun je dan van het vliegveld af en even de stad in. Er zijn zelf tickets waarbij je een paar dagen moet wachten op de volgende vlucht. Zolang je aan de visumvoorwaarden voldoet kun je één of meer nachten op je overstapbestemming doorbrengen (en anders zit er niets anders op dan te overnachten op het vliegveld). Een overstap bij een internationale vlucht van meer dan 24 uur wordt ook wel een stopover genoemd.

Lijkt het je leuk om tijdens een lange overstap een nieuwe bestemming te ontdekken? Lees dan ons artikel over het boeken van een stopover.

Foto: Adobe Stock

8 reacties

 1. Avatar
  Anita

  Ik heb een ticket van Amsterdam naar Bali. vanuit Bali reizen we verder op een ander ticket naar Auckland NZ.
  Moet ik dan in Bali door de douane en mijn bagage ophalen en opnieuw inchecken of kan ik dat anders doen?
  Wie kan mij adviseren?

  1. Melookyoubook
   Melookyoubook

   Hoi Anita, dat moet inderdaad zoals jij het schetst: door de douane om bij je koffer te kunnen en vervolgens opnieuw inchecken. Je zou je deze douane- en check-informaliteiten kunnen besparen als je alleen met handbagage reist en voor je vlucht naar Auckland online kunt inchecken…

   1. Avatar
    Anita

    Ok, bedankt voor je reactie. Alleen met handbagage reizen voor 6 weken is wel wat krap schat ik in. Dus dat wordt toch opnieuw inchecken dan.

 2. Avatar
  Jord

  Hallo ik reis 29 juli terug van de Malediven naar Amsterdam. Wij maken een tussenlanding in Moskou. Nu lezen wij op internet dat je geen transitvisum nodig hebt zolang je in de transzitzone blijft. Wij landen in terminal F en moeten overstappen naar terminal E. Blijven wij bij het overstappen in de transitzone of hebben wij een visum nodig?

  Kan iemand mij hiermee helpen?

  1. Melookyoubook
   Melookyoubook

   Hoi Jord, als je de vluchten op één ticket hebt geboekt kun je gewoon in de transitruimte blijven en heb je dus geen visum voor Rusland nodig. Je bagage gaat door naar de eindbestemming. Mogelijk krijg je de boardingpass voor je vlucht naar Schiphol al in Malé, anders kun je deze oppikken bij een transitbalie op de luchthaven in Moskou.

 3. Avatar
  Pat

  Ik vlieg met mijn vrouw (Oekraïens) vanuit Kiev via Warschau (tussenlanding) naar Düsseldorf. Moeten we in Warschau door de douane of in Düsseldorf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *