Openbaar vervoer naar Dortmund Airport


ICE trein op Düsseldorf Hauptbahnhof
Het is best een onderneming om met de trein en de bus op de luchthaven van Dortmund te komen. Met het openbaar vervoer vanuit Nederland is het nog wel te doen (vanaf 3 uur en een kwartier vanuit Amsterdam), maar vanuit België is het vrijwel niet de moeite waard. Je kunt natuurlijk altijd overwegen om bij de luchthaven te overnachten. Dortmund Airport heeft geen eigen treinstation. Je reist via Dortmund Hauptbahnhof of station Holtzwickede.

Trein en bus vanuit Nederland

Met de ICE

Vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem reis je met een korte overstap in Duisburg naar Dortmund Hauptbahnhof. Vervolgens reis je met de bus, trein en/of metro verder naar de luchthaven (zie onder). Met de ICE is de reistijd van Amsterdam naar het station van Dortmund ongeveer 2 uur en 3 kwartier. Treinkaartjes zijn beschikbaar vanaf € 19 enkele reis. Voor vertrektijden en het kopen van een kaartje ga je naar NS International of de Deutsche Bahn.

Andere treinen

Met de “gewone” trein kun je ook via andere routes naar Dortmund reizen. Bijvoorbeeld van Enschede met de Regionalbahn naar Münster en daar overstappen op een trein naar Holtzwickede (2,5 tot 3 uur). Of met een directe trein van Enschede naar Dortmund Hauptbahnhof (2 uur en 10 minuten).

Vanuit Venlo is er een directe trein naar Holtzwickede (2 uur en 8 minuten); om vanuit Venlo op Dortmund Hauptbahnhof te komen stap je over in Viersen (totale reistijd 1,5 uur).

Met NS Internationaal of de Deutsche Bahn vind je eenvoudig vertrektijden en tarieven vanuit jouw dichtstbijzijnde treinstation. Met de reisplanner van de Deutsche Bahn kun je “Dortmund Flughafen” als eindbestemming opgeven.

Door met regionale treinen te reizen kun je ook gebruik maken van het SchönerTagTicket NRW (€ 28,50 voor 1 persoon of € 41 voor maximaal 5 personen). Je kunt doordeweeks reizen vanaf 9.00u en in het weekend gedurende de hele dag. Het ticket is geldig in heel Northrhein-Westfalen, inclusief de stations van Enschede en Venlo. Via Bad-Bentheim en Osnabrück reizen is niet mogelijk met dit ticket. Met de reisplanner van de Deutsche Bahn kun je eenvoudig aangeven dat je alleen met “Nahverkehr” wilt reizen.

Met de bus

Eurolines verzorgt busdiensten tussen diverse Nederlandse steden en Dortmund, maar je moet geluk hebben dat de reistijden jouw uitkomen: de bus rijdt niet elke dag. Bekijk de dienstregeling op de website van Eurolines. Plan vanzelfsprekend een ruime marge in tussen de bus en je vlucht. Als je een aanbieding weet te scoren, ben je meestal goedkoper uit dan met de trein.

Openbaar vervoer vanuit België

Met de trein

Vanuit België is het nogal omslachtig om met de trein (en/of Intercity Bus) naar de Dortmund Airport te reizen. Reken op tenminste 4 uur reistijd vanuit Brussel. Verbindingen en tarieven vind je bij NMBS Europe en de Deutsche Bahn. Met de reisplanner van de Deutsche Bahn kun je Dortmund Airport als eindbestemming invoeren. Soms is het al mogelijk om voor € 14 per persoon naar de luchthaven van Dortmund te reizen.

Met de bus

Vanuit Brussel kun je ook met Eurolines naar Dortmund reizen. Sommige bussen stoppen eveneens in Antwerpen, Gent en/of Luik (dienstregeling). De reistijden moeten alleen wel net uitkomen met jouw vertrektijden vanaf Dortmund Airport. Zorg in ieder geval voor een flinke tijdmarge in het geval van files.

Van Dortmund-centrum naar de luchthaven

Het openbaar vervoer tussen Dortmund Hauptbahnhof en de luchthaven is minder frequent dan je misschien van andere luchthavens gewend bent. Check vooraf de vertrektijden met de reisplanner van de Deutsche Bahn (alle onderstaande bussen, metro’s en treinen zijn in deze reisplanner opgenomen). Een taxi van Dortmund Hauptbahnhof naar de luchthaven kost ongeveer € 26.

AirportExpress-bus

De AirportExpress-bus rijdt één keer per uur tussen Dortmund Hauptbahnhof en de luchthaven. Op het station bevindt de bushalte zich in het Centraler Omnibus Bahnhof (ZOB). De nonstop rit duurt 22 minuten en kost € 7,50. Van begin april tot eind oktober vertrekt de eerste/laatste bus dagelijks om 4.30u/21.30u. De winterdienstregeling heeft ietwat aangepaste tijden in het weekend (dienstregeling).

Trein & bus (via Holzwickede)

Je kunt ook reizen via station Holzwickede. Overdag rijdt er twee keer per uur een trein tussen Dortmund Hauptbahnhof en dit station, ’s avonds en vroeg in de ochtend één keer per uur. De reistijd is 19 minuten en een kaartje kost € 5,30 (Preisstufe B). De eerste trein vertrekt om 5.07u uit Dortmund (zondag om 7.07u). Exacte tijden vind je met de reisplanner van de Deutsche Bahn.

Tussen het station van Holzwickede en de luchthaven rijdt elke 20 minuten een AirportShuttle-bus. De rit duurt slechts 6 minuten en kost € 3 (dienstregeling).

U-Bahn & bus (via Aplerbeck)

De goedkoopste manier om van Dortmund naar de luchthaven te reizen is met de U-Bahn en de bus. Vanaf Dortmund Hauptbahnhof neem je U47 naar de eindhalte (Aplerbeck) en daar stap je over op bus 440 naar Dortmund Airport. Via deze route kun je twee keer per uur naar het vliegveld reizen. De eerste reismogelijkheid is op werkdagen/zaterdag/zondag om 4.09u/4.45u/7.50u. Je bent ongeveer 35 minuten onderweg en een kaartje (voor metro en bus) kost € 2,50 (Preisstufe A2). Gebruik de reisplanner van de Deutsche Bahn om de vertrektijden te achterhalen.

Meer luchthaveninformatie

Foto: Optimist4343 / CC BY-SA 3.0 / aangepast

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *