Openbaar vervoer naar Luchthaven Luik


Omdat Luik-Bierset niet zoveel gebruikt wordt voor passagiersvluchten is het openbaar vervoer naar het vliegveld enigszins beperkt. Als je met een groepje reist vormt de auto vaak een beter alternatief. Wanneer je vroeg in de ochtend vertrekt of laat aankomt kun je eventueel bij de luchthaven overnachten.

Met de trein vanuit Vlaanderen reis je eerst naar station Liège–Guillemins, om vervolgens op een bus naar het vliegveld te stappen. Vanuit Nederland reis je met de trein via Maastricht.

Van Luik-centrum naar het vliegveld

Tussen het centrum van Luik en de luchthaven rijden twee buslijnen: 53 en 57. Beide bussen rijden erg onregelmatig: check dus van tevoren de vertrektijden. Een taxi van/naar het centrum van Luik kost ongeveer € 35.

Bus 57 (vanaf station Liège–Guillemins)

TEC bus 57 rijdt alléén op werkdagen van station Liège–Guillemins naar de luchthaven (reistijd: 16 minuten). De eerste bus vertrekt om 7.20u en de laatste om 17.20u. Let op: soms moet je twee uur wachten op de volgende bus (dienstregeling). Een enkele reis kost € 1,70.

Bus 53 (vanaf Place St. Lambert)

TEC bus 53 rijdt van Place St. Lambert – in het centrum van Luik – via Grâce-Hollogne naar de luchthaven (reistijd: 32 minuten). Let op: niet alle bussen van deze lijn stoppen ook op het vliegveld. De eerste bus die wél naar het vliegveld gaat, vertrekt op werkdagen om 5.45u en de laatste om 23.24u.

Ook bij deze lijn zitten er soms een paar uur tussen twee ritten. In het weekend en tijdens vakanties rijdt de bus nog onregelmatiger. Check daarom vooraf de dienstregeling. Ritprijs: € 1,70.

Trein vanuit de rest van België

Op de website van de NMBS kun je de snelste verbinding tussen je woonplaats en station Liège-Guillemins vinden. Vanuit Brussel kun je naast de gewone trein, ook met de hogesnelheidstrein naar Luik reizen. De reistijd met de gewone intercity is een uur tot een uur en 25 minuten. Met de ICE of Thalys ben je ongeveer drie kwartier onderweg.

Openbaar vervoer vanuit Nederland

Als je met de trein vanuit Nederland komt, ben je over het algemeen het goedkoopst uit door via Maastricht reizen. Van Maastricht naar station Liège-Guillemins betaal je € 7,40 voor een enkele reis en zit je 32 minuten in de trein (deze trein rijdt één keer per uur). Voor een enkeltje van Amsterdam naar Luik betaal je € 28,40 (vaste prijs) en ben je 3 uur en 15 minuten onderweg. Vanuit Amsterdam is het iets sneller om met de Thalys via Brussel te reizen, maar dan ben je vrijwel altijd duurder uit.

Je kunt vertrektijden bekijken en online je kaartje  kopen bij NS International of bij de Belgische Spoorwegen (NMBS). Op de NS website kun je  aangeven als je een OV-jaarkaart of kortingskaart hebt, zodat de korting wordt verrekend.

Soms kun je een goedkoop dagkaartje kopen voor de trein bij Blokker, Jumbo, Hema of Kruidvat; hiervoor betaal je ongeveer € 17. Een dergelijk kaartje is niet geldig tot Luik, maar je kunt ermee naar Maastricht reizen. Een overzicht van actuele acties vind je op Treinreiziger.nl.

Overige luchthaveninformatie

Foto: Phil Richards / CC BY-SA 2.0 / aangepast

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *