Openbaar vervoer Parijs-CDG Airport


RER-trein van Parijs CDG naar het centrum
Ondanks de afstand is Parijs-Charles de Gaulle Airport (CDG) best goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn directe verbindingen naar de luchthaven vanuit Nederland en België. De alternatieve route naar het vliegveld is met de trein en/of bus via het centrum van Parijs. Natuurlijk kun je ook met het vliegtuig naar Charles de Gaulle reizen.

Zorg ervoor dat je Luchthaven Charles de Gaulle niet verwart met Parijs-Orly Airport, dat ten zuiden van de stad ligt.

Openbaar vervoer vanuit Nederland

Met de trein

Treinkaartjes vanuit Nederland naar Charles de Gaulle Airport zijn beschikbaar vanaf ongeveer € 44 voor de hele rit. Om op Parijs-Charles de Gaulle te komen heb je twee opties: overstappen op Brussel-Zuid/Midi (of Lille-Europe) en van daar rechtstreeks met de TGV naar de luchthaven reizen. Of de Thalys van Nederland naar Parijs-Gare du Nord pakken en daar overstappen op de RER-trein naar de luchthaven (zie onder). De rit van Amsterdam naar Parijs-centrum kost vanaf € 35. Voor de RER moet je apart een kaartje kopen (€ 9,75).

Reistijden lopen nogal uiteen, maar het is mogelijk om in 3 uur en 35 minuten vanuit Amsterdam – met een overstap in Brussel of Lille – naar station Parijs-Charles de Gaulle TGV te reizen. Via Gare du Nord ben je ongeveer 4 uur en 10 minuten onderweg. Plan een ruime marge in voor eventuele vertragingen. Voor exacte reistijden en het boeken van treinkaartjes ga je naar de website van NS International. Kaartjes zijn vanaf 3 maanden van tevoren boekbaar.

Met de bus

Met de bus kun je al vanaf € 19 naar Parijs-Charles de Gaulle reizen. Flixbus en Ouibus hebben directe verbindingen van Amsterdam naar de luchthaven (reistijd 7,5 uur). Je kunt ook via het centrum van Parijs naar het vliegveld reizen (nog langere reistijd). Er zijn eveneens nachtbussen waarmee je ’s morgens in Parijs aankomt. Plan altijd een ruime tijdsmarge in als je de bus naar Parijs neemt.

Flixbus heeft dagelijks twee directe verbindingen tussen Amsterdam en Charles de Gaulle Airport (vanaf € 19). Als de bustijden niet uitkomen met je vlucht kun je ook een bus naar Parijs-Porte Maillot nemen en van daar met de (prijzige) Air France bus of het openbaar vervoer naar het vliegveld reizen (zie onder). Flixbus rijdt ook vanuit andere Nederlandse steden naar het centrum van Parijs.

Ook Ouibus rijdt dagelijks van Amsterdam naar Parijs-Charles de Gaulle (vanaf € 19). Helaas komt de bus pas ’s avonds laat aan op de luchthaven. Met Ouibus kun je ook naar het centrum van Parijs reizen (vanaf € 15). Je wordt afgezet bij metrostation Parijs-Bercy. Ouibus rijdt eveneens tussen Rotterdam en Parijs-centrum.

Eurolines rijdt meerdere keren per dag naar het centrum van Parijs, zowel vanuit Amsterdam als vanuit andere Nederlandse steden (vanaf € 19). Eurolines zet je in Parijs af bij metrostation Galliéni, het eindpunt van metrolijn 3.

Met het vliegtuig

Natuurlijk kun je ook met het vliegtuig op Charles de Gaulle Airport komen. Vanaf Schiphol verzorgen KLM en Air France dagelijks een heleboel non-stop vluchten. De goedkoopste losse retourtickets van Amsterdam naar Parijs kosten over het algemeen rond de € 100 (op zicht niet heel veel duurder dan een retourtje met de trein). Kort van tevoren kan de prijs flink oplopen. Zoek de goedkoopste vliegtickets met behulp van Skyscanner.

Let op: als je een los retourticket naar Parijs koopt en een los retourtje van Charles de Gaulle naar een derde bestemming, dan moet je in Parijs je bagage van de band halen en opnieuw inchecken. Mis je de aansluitende vlucht? Dan moet je mogelijk een nieuw ticket kopen.

Openbaar vervoer vanuit België

Met de trein

Vanuit Brussel-Zuid/Midi rijdt een directe TGV-trein naar Parijs-Charles de Gaulle (de reistijd is tenminste 1 uur en een kwartier). Ook kun je naar station Parijs-Gare du Nord reizen en daar overstappen op de RER naar de luchthaven (reistijd is minstens 2 uur en een kwartier).

De directe treintickets naar de luchthaven (enkele reis vanaf € 52) zijn meestal duurder dan de trip via Gare du Nord (in totaal € 39). Kijk voor de dienstregeling en de tarieven op de website van NMBS Europe (tip: check zowel de prijzen voor de 1e als de 2e klas).

Met de bus

Vanuit België kun je al vanaf € 15 met een directe bus naar Charles de Gaulle Airport nemen. Je kunt ook via het centrum van Parijs naar het vliegveld reizen (langere reistijd, maar meer verbindingen). Plan altijd een ruime tijdsmarge in als je met de bus naar Parijs gaat.

Flixbus verzorgt dagelijks directe verbindingen van Antwerpen en Gent naar Luchthaven Charles de Gaulle (vanaf € 15). Vanuit Antwerpen is de reistijd ongeveer 5 uur en 10 minuten. Daarnaast biedt Flixbus veel busverbindingen met het centrum van Parijs, ook vanuit Brussel. In het centrum van Parijs wordt je afgezet bij Porte Maillot. Hier kun je op de Air France-bus naar de luchthaven stappen of (goedkoper) met het gewone openbaar vervoer naar het vliegveld reizen (zie onder).

Vanuit Brussel verzorgt Ouibus twee dagelijkse verbindingen met Charles de Gaulle Airport (€ 15). De reistijd is ongeveer 4 uur en 20 minuten. Daarnaast biedt Ouibus een groot aantal busverbindingen met het centrum van Parijs. Je wordt afgezet bij metrostation Parijs-Bercy.

Eurolines rijdt niet naar Charles de Gaulle Airport, maar brengt je wel naar het centrum van Parijs. Buskaartjes vanaf Brussel zijn beschikbaar vanaf € 19. Er zijn ook verbindingen met Antwerpen en andere steden. Eurolines zet je in Parijs af bij metrostation Galliéni, het eindpunt van metrolijn 3.

Met het vliegtuig

Vanuit België kun je alleen met Brussels Airlines non-stop naar Parijs-Charles de Gaulle vliegen. Verwacht geen goedkope deals.

Van/naar centrum Parijs

RER-trein vanaf Gare du Nord

RER-lijn B rijdt tussen Parijs-Gare du Nord (het aankomststation van treinen uit Nederland en België) en luchthaven Parijs-Charles de Gaulle. Vanaf Gare du Nord neem je de RER-trein in de richting B3. De rit duurt ongeveer 25 minuten en kost € 9,75 (een 5-zoneskaart is eveneens geldig). Overdag rijdt de trein elke 10-15 minuten. De eerste RER vertrekt om 4.53 uur ’s ochtends van Gare du Nord en de laatste rond 0.15 uur. Uiteraard kun je ook elders in de stad op RER B stappen. Deze lijn goed verbonden met de metro (metrokaart).

Met de bus

Daarnaast kun je vanuit veel plekken in Parijs met de bus naar de luchthaven reizen. De goedkoopste manier om op het vliegveld te komen is met bus 350 vanaf Gare de l’Est. Je betaalt € 6 (5-zoneskaart geldig) en je bent ongeveer 80 minuten onderweg. Roissybus rijdt vanaf Paris-Opéra (op de hoek van Rue Scribe en Rue Auber) naar de luchthaven. Deze rit duurt 45-60 minuten en kost € 11 (5-zoneskaart geldig).

Een overzicht van alle buslijnen tussen het centrum van Parijs en het vliegveld vind je op de website van de luchthaven. Houd er rekening mee dat de 5-zoneskaart niet geldig is in de bussen van Air France.

Nachtbus

’s Nachts kun je vanaf Gare de l’Est (vrijwel naast Gare du Nord) met nachtbus Noctilien N140 naar het vliegveld reizen. De Noctilien rijdt om het uur en stopt ook bij Gare du Nord. De reistijd is ongeveer een uur en 20 minuten en een enkele reis kost € 8 (5-zoneskaart is geldig). De bus stopt bij alledrie de terminals van de luchthaven.

Met de taxi

Een taxi van het centrum van Parijs naar de luchthaven kost over het algemeen tussen de € 50 en 70. De rit duurt meestal tussen de 30 en 45 minuten, afhankelijk van het verkeer. Uber is eveneens actief in Parijs.

Meer luchthaveninformatie

FotoDavid Monniaux / CC BY-SA 3.0 / aangepast

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *