Openbaar vervoer naar Brussel Airport


Om vanuit Nederland op Brussel Zaventem Airport te komen reis je met de trein via één van de stations van Brussel
Brussel Airport is goed bereikbaar met het openbaar vervoer; niet alleen vanuit België, maar ook vanuit grote delen van Nederland. Wel moet je bijna altijd via één van de treinstations van Brussel reizen. Vertrekt je vlucht vroeg in de ochtend of kom je laat in de avond aan? Overweeg dan om te overnachten in de buurt van de luchthaven.

Van Brussel-centrum naar het vliegveld

Vanuit het centrum van Brussel kun je per trein of bus naar de luchthaven reizen. Een taxi naar het centrum van Brussel kost ongeveer € 45.

Met de trein
Het treinstation van de luchthaven vind je op de kelderverdieping van de terminal (niveau -1). De Brussels Airport Express-trein rijdt tot 4 keer per uur vanaf de stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid (reistijd is ongeveer 17 minuten). De eerste trein vertrekt iets voor 5.00u vanaf Brussel Centraal en de laatste rond 23.20u. Exacte reistijden vind je op de website van de NMBS. Een standaardticket (inclusief verplichte Diabolo-toeslag) kost € 8,50 enkele reis.

Met de bus
Tussen Brussel en de luchthaven kun je ook per bus reizen. Bus 272 en snelbus 471 verbinden station Brussel Noord met de luchthaven. De rit duurt 35-45 minuten, maar is een stuk goedkoper dan de trein: € 2 enkele reis bij de kaartautomaat of € 3 bij de chauffeur. Gebruik de routeplanner of bekijk de dienstregelingen van bus 272 en 471.

Trein en bus vanuit de rest van België

Met de trein
Op de website van de NMBS kun je eenvoudig de snelste verbinding tussen je woonplaats en luchthaven Brussel-Nationaal vinden. Er zijn onder andere directe treinen naar de luchthaven vanuit Gent en Leuven. In België bieden Blokker en Kruidvat regelmatig goedkope treinkaartjes aan (rond de € 10), waarmee in het weekend of door de week na 9.00u gereisd mag worden.

Airport Express-bus (vanuit Antwerpen)
Vanuit Antwerpen rijdt er om het hele uur een bus van Airport Express naar de luchthaven van Brussel. De bus vertrekt in Antwerpen vanaf het Koningin Astridplein, bij het Centraal Station. Op maandag tot en met zaterdag vertrekt de eerste bus om 4.00 uur en de laatste bus om 23.00 uur. De eerste bus vertrekt op zondag om 6.00 uur en de laatste om 23.00 uur. De rit duurt 45 minuten en kost € 10 voor volwassenen en € 5 voor kinderen. Tickets zijn te koop bij de chauffeur.

Vanuit Nederland naar Brussel Airport

Als je met de trein van Nederland naar Brussel Airport reist, stap je over op één van de stations van van de Belgische hoofdstad. Momenteel kun je zowel met de Thalys als met de intercity naar Brussel reizen.

Met de Thalys
Als je op tijd bent met boeken is de Thalys de goedkoopste optie: enkele reizen zijn boekbaar vanaf € 29 op NS International of de Thalys-website (vanaf drie maanden voor vertrek). Je kunt opstappen in Amsterdam, Schiphol of Rotterdam. De reistijd van Amsterdam naar Brussel Centraal is ongeveer 2 uur.

Tip: regelmatig zijn tickets naar Lille en zelfs Prijs goedkoper dan naar Brussel. Check het treinnummer om te controleren of je trein ook in Brussel stopt. Er zijn geen toegangspoortjes op de stations van Brussel, dus je kunt zonder problemen de trein verlaten.

Intercity Brussel
Ook rijdt er een intercity van Amsterdam Centraal naar Brussel. De reistijd vanaf Amsterdam CS is 3 uur en 23 minuten en een enkele reis kost € 42. De trein stopt verder op Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam CS, Dordrecht en Roosendaal. Tussen Amsterdam en Rotterdam mag je met een vervoersbewijs voor de Intercity Brussel ook met de Intercity Direct reizen. Je bent dan een kwartiertje korter onderweg, maar je hebt wel een korte overstap op Rotterdam CS.

De Intercity Brussel hanteert vaste prijzen en is meestal de goedkoopste optie als je op het laatste moment een treinkaartje wilt kopen. Houders van kortingskaart profiteren tot de grens van korting. wanner je boekt op NS International wordt je korting verrekend.

Trein vanuit Eindhoven of Maastricht
Voor een enkele treinreis Eindhoven – Brussel betaal je € 32,80. Je reist via Roosendaal. Vanuit Eindhoven kun je ook met de Intercity Bus naar Antwerpen reizen en daar overstappen op de trein: deze route is sneller én goedkoper (€ 15,40), maar minder frequent. Tickets voor trein en bus koop je op NS International.

Vanuit Maastricht (€ 26 enkele reis) is het sneller om via Luik te reizen en daar over te stappen op een trein naar Brussel. Voor reistijden en het kopen van al deze tickets kun je terecht bij NS International en NMBS Europe.

Meer luchthaveninformatie

Foto: Wouter Hagens / CC0 1.0

[ssba]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *