Openbaar vervoer naar Frankfurt Airport


ICE-trein op Frankfurt Airport Fernbahnhof
Vanuit Nederland en België reis je heel eenvoudig met de trein naar Frankfurt Airport. De luchthaven heeft een eigen ICE-treinstation: je hoeft dus niet via het station van Frankfurt te reizen. Verder kun je met Flixbus of Eurolines naar het centrum van Frankfurt reizen en daar op de S-Bahn naar het vliegveld stappen.

Tip: Als je vlucht vroeg in de ochtend vertrekt of laat in de avond aankomt  (te vroeg/laat voor de eerste/laatste trein) kun je ervoor kiezen om bij de luchthaven of in het centrum van Frankfurt te overnachten. Zelfs op het luchthaventerrein is er goedkope accommodatie te vinden.

OV vanuit Nederland

De ICE is de snelste en meest eenvoudige manier om naar Frankfurt Airport te reizen. Met regionale treinen en met de bus ben je aanzienlijk langer onderweg.

Met de ICE

Vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem reis je met hogesnelheidstrein ICE zonder overstap naar station Frankfurt Flughafen. Deze trein rijdt zeven keer per dag (dienstregeling) en de reis vanuit Amsterdam duurt minder dan 4 uur. Tickets boek je online bij NS International of bij de Deutsche Bahn vanaf € 39 enkele reis. Treinkaartjes zijn vanaf drie maanden van tevoren te boeken: wees er vroeg bij voor de beste tarieven.

Als je ook het centrum van Frankfurt wilt bezoeken, boek dan een treinkaartje naar Frankfurt Hauptbahnhof. Dit ticket is sowieso even duur als een kaartje naar de luchthaven.

Regionale treinen

Er zijn geen directe regionale treinen van Nederland naar Frankfurt of Frankfurt Airport. Als je met de gewonen trein naar Frankfurt Airport wilt reizen, moet je rekenen op een lange reis met veel overstaps. We raden deze optie dan ook niet aan. Als je met meerdere personen bent en tijd in overvloed hebt, kun je wel profiteren van de onderstaande kortingstickets.

  • Met een Quer-durchs-Land Ticket kun je voor € 44 voor eerste persoon en € 8 voor elke extra persoon (maximaal 5 personen) een dag lang onbeperkt met regionale treinen reizen. Dit ticket is geldig van maandag tot en met vrijdag.
  • Voor een Schönes-Wochenende-Ticket betaal je € 44 en kun je met maximaal 5 personen een dag in het weekend reizen. Ook dit ticket is alleen geldig voor regionale treinen.

Let op! Vanaf de Nederlandse grens is het niet mogelijk om met een Länder-ticket naar Frankfurt te reizen. Deze tickets zijn alleen geldig voor regionale treinreizen binnen één deelstaat. Om in Frankfurt te komen moet je minimaal door twee deelstaten reizen.

De website van de Deutsche Bahn heeft een praktische routeplanner waarmee je kunt aangeven dat je alleen met regionale treinen (Nahverkehr) wilt reizen. Ook Nederlandse vertrekstations zijn hierin opgenomen.

Met de bus

Flixbus verzorgt directe busverbindingen tussen verschillende Nederlandse steden en Frankfurt Airport. Meestal kost een ticket € 16 à 30. Let goed op de reistijd: deze verschilt nogal per route. Er zijn ook nachtbussen waarmee je ’s morgen vroeg op de luchthaven aankomt. Zorg altijd voor een ruime tijdsmarge tussen je geplande aankomsttijd en de vertrektijd van je vlucht.

Ook kun je met Flixbus of Eurolines naar het centrum van Frankfurt reizen en daar overstappen op een S-Bahn naar het vliegveld. De halteplaats in Frankfurt is het Zentral Omnibus Bahnhof (ZOB) bij Frankfurt Hauptbahnhof.

Vanuit België

Met de trein

Vanaf Brussel Zuid/Midi rijdt er vier keer per dag een directe ICE-trein naar station Frankfurt Flughafen. In andere gevallen moet je overstappen in Keulen. De reistijd vanuit Brussel (zonder overstap) is iets minder dan 3 uur. Je kunt ook in Luik of Aken opstappen. Een enkele reis is beschikbaar vanaf € 39 bij NMBS Europe, de Deutsche Bahn of bij Thalys. Boek bijtijds voor de beste tarieven!

Je kunt als eindbestemming Frankfurt Hauptbahnhof kiezen voor dezelfde prijs als een retourtje Frankfurt Airport; zo kun je eventueel nog een bezoekje brengen aan het centrum van Frankfurt.

Met de bus

Eurolines biedt tickets vanaf € 24 enkele reis van station Brussel-Noord naar Frankfurt. Reken op een reistijd van 6 tot 6,5 uur vanuit Brussel. Je kunt ook in Gent en soms in Antwerpen of Luik instappen (dienstregeling). Wanneer je met de bus naar Frankfurt reist, moet je altijd een ruime tijdsmarge inplannen. In Frankfurt stap je uit bij het busstation naast Frankfurt Hauptbahnhof, nabij het Cosmopolitan Restaurant.

Van/naar centrum Frankfurt

S-Bahn (S8/S9)

Vanaf Frankfurt Hauptbahnhof reis je in 10 minuten met S-Bahn lijn S8 of S9 (richting Wiesbaden Hbf) naar Frankfurt Flughafen Regionalbahnhof (het ondergrondse treinstation van de luchthaven). Overdag en ’s avonds rijdt er ongeveer elke 15 minuten een trein en ook ’s nachts zijn er enkele verbindingen. Bekijk de complete dienstregeling. Op de website van de Deutsche Bahn kun je ook vertrektijden bekijken.

Foto: calflier001 / CC BY-SA 2.0 / aangepast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *