Openbaar vervoer naar Schiphol


Trein op Station Schiphol
Schiphol is zó goed bereikbaar met het openbaar vervoer (zelfs vanuit België), dat je in veel gevallen écht niet met de auto naar het vliegveld hoeft te reizen. Ook ’s nachts zijn er treinverbindingen met de grote steden. Vertrekt je vliegtuig vroeg in de ochtend en rijden er geen treinen vanuit jouw woonplaats? Dan kun je ook al de avond van tevoren naar de luchthaven of naar Amsterdam komen en daar de nacht doorbrengen.

Van Amsterdam naar Schiphol

Met de trein

De reistijd van Amsterdam Centraal naar Schiphol is ongeveer 15 minuten. Overdag en ’s avonds rijdt er tenminste elk kwartier een trein. ’s Nachts rijdt de trein één keer per uur. Ook vanaf andere Amsterdamse stations (waaronder Amsterdam Zuid, Bijlmer, Sloterdijk en Lelylaan) kun je zonder overstap naar de luchthaven reizen (de nachttrein stopt alleen op Amsterdam Centraal). Gebruik de reisplanner van de NS of 9292 om de exacte reistijden te vinden. Een enkele reis van Amsterdam Centraal naar Schiphol kost € 4,20.

Met de bus

Vanuit verschillende delen van Amsterdam kun je ook met de bus naar Schiphol reizen. Bijvoorbeeld met bus 197 (dienstregeling) vanaf het Leidseplein (reistijd: 30 à 40 minuten). Toch is het is vrijwel altijd sneller om eerst naar een station te reizen en daar op de trein naar Schiphol te stappen. Met 9292 bepaal je de snelste route van jouw voordeur tot de incheckbalie.

Met de trein vanuit de rest van Nederland

Schiphol heeft een eigen treinstation en directe verbindingen met veel Nederlandse steden. Gebruik de reisplanner van de NS of die van 9292 om de reistijd vanuit jouw woonplaats te bepalen. Zorg altijd voor een ruime tijdsmarge voor het geval dat jouw trein vertraging heeft.

Houd ’s nachts en in het weekend rekening met mogelijke werkzaamheden aan het spoor. Meer informatie over storingen en werkzaamheden vind je op de website van de NS.

Intercity Direct

Vanuit Amsterdam (14 minuten) , Breda (51 minuten) en Rotterdam (24 minuten) kun je met hogesnelheidstrein Intercity Direct naar Schiphol reizen. Met uitzondering van het traject tussen Amsterdam en Schiphol, betaal je hiervoor een toeslag van € 2,40 (tarieven). Je kunt je kaartje van tevoren online kopen bij NS International.

Nachttrein naar Schiphol

Ook ’s nachts kun je met de trein op Schiphol komen. Dagelijks rijdt er elk uur een nachttrein op het traject Utrecht CS – Amsterdam CS – Schiphol – Leiden CS – Den Haag HS – Delft (soms Gouda in plaats van Delft) – Rotterdam CS.

Check de vertrektijden met de reisplanner van de NS. Controleer altijd even of er geen werkzaamheden aan het spoor plaatsvinden in de nacht waarop jij wilt reizen.

Korting op je treinkaartje

Reis je van ver naar Schiphol en ben je niet in het bezit van een kortingskaart? Kijk dan of er toevallig dagkaarten met korting worden aangeboden door bijvoorbeeld Blokker, Hema, Kruidvat of Etos (online of in de winkel). Een overzicht van actuele kortingsacties vind je op Treinreiziger.nl.

Sommige dagkaarten zijn alleen geldig op werkdagen na 9.00 uur ’s ochtends of alleen op zaterdag en zondag. Meestal kosten deze dagkaarten rond de € 15.

Vanuit België naar Schiphol

Ook vanuit België is Schiphol goed bereikbaar. Met de trein reis je zonder overstap van Antwerpen of Brussel naar de luchthaven. Soms biedt de bus een voordelig alternatief.

Thalys of Intercity Brussel

Met de Thalys ben je vanuit Antwerpen een uur onderweg en vanuit Brussel is de reistijd ongeveer anderhalf uur. Met de Intercity Brussel is de reistijd ruim twee uur vanuit Antwerpen en iets meer dan drie uur vanuit Brussel. Tickets zijn beschikbaar vanaf € 19 enkele reis bij NS International. Koop je kaartje ruim van tevoren voor de beste tarieven.

Eurolines

Vanuit Antwerpen en Brussel kun je meerdere keren per dag met Eurolines naar Amsterdam reizen. Je wordt afgezet bij Station Duivendrecht, waar vandaan je met de trein in een kwartiertje op Schiphol bent. Eurolines rijdt ook vanuit Brugge en Gent naar Amsterdam, maar deze verbindingen zijn minder frequent. Check de dienstregelingen of er een bus bij zit die enigszins aansluit bij jouw vlucht.

Zorg altijd voor een (zeer) ruime tijdsmarge tussen bus en vliegtuig. Buskaartjes zijn soms al beschikbaar vanaf € 9 enkele reis. Boek vroeg voor de beste tarieven.

Meer luchthaveninformatie

Foto: Adobe Stock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *